Warjakan taiteilijaresidenssi (30.7-12.8.2018)

TaikaBox yhteistyössä Ervastinkylän kyläyhdistyksen kanssa tarjoaa kahden viikon mittaisen residenssin yhdelle taiteilijalle tai pienelle taiteelliselle työryhmälle Varjakan kauniissa satama miljöössä, Pohjois-Suomessa.

Valitulla taiteilijalla on kyläyhdistyksen kalamaja käytössään kahden viikon ajan: 30.7.-12.8.2018. Kalamaja on pieni ja yksinkertainen, mutta siellä on tilaa sekä työskentelyyn että nukkumiseen. Läheltä löytyy ulkovessa ja grillauspaikka. Sataman tuntumassa on myös suosittu uimaranta. Majassa on sähkö, pöytä, mikroaaltouuni sekä parvi nukkumista varten. Majassa ei ole vesijohtoa, joten veden joutuu tuomaan mukanaan. Keittiölaitteet, suihku ja muut mukavuudet voidaan järjestää kotimajoituksen kautta noin 1km satamasta. Vajaan 2km päässä on tunnelmallinen Warjakan grilli&baari, jossa tarjolla myös lämmintä ruokaa. Noin 5km päässä on hyvin varustettu K-Market lähikauppa. Taiteilijalla on pyörä käytössä residenssin ajan.

Varjakka on pieni kylä, joka sijaitsee Oulunsalossa Kempeleenlahden rannalla, noin 18km Oulusta etelään. Alue on aikoinaan tunnettu Warjakka nimellä. Varjakkaan voi matkustaa joko lentäen Oulun lentoasemalle, joka sijaitsee 7km Varjakasta taikka rautateitse Oulun rautatieasemalle. Tarvittaessa voimme järjestää kuljetuksen lentokentältä taikka rautatieasemalta.

Varjakan sataman edustalla sijaitsee Varjakan ja Pyydyskarin saaripari. Varjakassa on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti ehjän kokonaisuuden muodostava, valtakunnallisesti arvokas saarisahayhdyskunta, joka on yksi maamme parhaiten säilyneitä. Varjakan mantereella metsän siimeksessä pilkottavat rakennusten kivijalat sekä Varjakan saaren hylätyt koristeelliset punavalkoiset rakennukset kertovat kiehtovaa tarinaa entisestä elämästä ja luovat ainutlaatuisen ja upean ympäristön taiteelliselle työskentelylle.

Varjakan saaren salaperäisyyttä ja vetovoimaa lisää sen eristyneisyys mantereesta. Saarelle pääsee Varjakan venesatamasta kesäisin vain kapulalossilla tai veneellä. Talvisin ainoa kulkuyhteys on jään ylitse joko kävelemällä tai hiihtämällä.

Aivan Varjakan sataman tuntumassa on myös alueen kiehtova luonto, kauniine metsäpolkuineen sekä laajoine muuttolintujen asuttamine vesistöalueineen. Lyhyen matkan päässä rannasta sijaitsee historiallisesti merkittävä Varjakan kartano. Alueen vaiherikas historia sisältää tarinoita laivanrakentamisesta, herrasväen suosimasta lomailupaikasta sekä sota-aikaisista vankileireistä.

Heinä-elokuussa 2018 järjestettävä residenssi on jo toinen Warjakan taiteilijaresidenssi, jonka tavoitteena on sekä tukea taiteellista työskentelyä että luoda alueen asukkaille uusia taidekokemuksia. Viime vuoden residenssissä työskenteli kanadalainen visuaalitaiteilija Luke Fair, joka keräili luonnonmateriaaleja ja valmisti niistä maaleja. Residenssiin toivotaan omaleimaista taiteilijaa, joka luovalla tavalla pystyy yhdistämään yhteisön kanssa työskentelyn omaan taiteensa tekemiseen.

Residenssin aikana taiteilijalta edelletytään yhtä työpajaa tai muuta yhteisöllistä toimintaa itse määritellyn kohderyhmän kanssa. Tämä voi olla lyhyt esitys, tapahtuma tai jokin muu taidekokemus, joka on avoin kaikille asukkaille. Varjakan alueella toimii mm. Salonpään koulu ja päiväkoti sekä eri harrasteryhmiä, joita voidaan tuoda mukaan toimintaan.

Kaikkien taiteenalojen ammattilaiset ovat tervetulleita hakemaan residenssiin. Myös pienet työryhmät voivat hakea mukaan. Lähetä ansioluettelosi sekä vapaamuotoinen hakemus, jossa esittelet taiteellisen työsuunnitelmasi, kerrot miksi haet mukaan residenssiin sekä kuinka aiot tuoda yhteisön mukaan taiteelliseen työskentelyysi residenssin aikana. Jos mahdollista, määrittele myös kohderyhmä, jonka kanssa haluaisit työskennellä. Jos hakijana on työryhmä, lähetä kooste residenssiin osallistuvien taiteilijoiden ansioluettelosta.

Hakemukset lähetetään TaikaBox ry:lle sähköpostitse osoitteeseen: mail@taikabox.com

Hakemusten tulee olla perillä viimeistään 1.6.2017 mennessä. Kaikille hakijoille ilmoitetaan päätöksestä kesäkuun puoleen väliin mennessä.

Vastaa