Warjakan taiteilijaresidenssi ja illallinen Konttorilla

Warjakan taiteilijaresidenssi järjestettiin Oulunsalon Warjakansaarella 23.-27.7.2018 yhteistyössä paikallisen Ervastinkylän kyläyhdistyksen kanssa. Siihen osallistui kahdeksan fyysisen ilmaisun ammattilaista tanssin, sirkuksen ja esittäväntaiteen aloilta.

Warjakan taiteilijaresidenssi järjestetään vuosittain ja se on osa laajempaa alueen kehittämissuunnitelmaamme, jonka avulla pyrimme edistämään taiteiden saatavuutta Warjakan alueella, kehittämään dialogia paikallisen väestön ja taiteilijoiden välillä sekä ankkuroimaan alueen kulttuurillinen kehittäminen osaksi Oulun kaupungin Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026-hanketta.  

Ervastinkylän kyläyhdistys järjesti Warjakan piika&renki talkoopäivät residenssiä edeltävällä viikolla, jolloin joukko vapaaehtoisia raivasi Warjakansaaren Konttori-rakennuksen rehevöittynyttä ympäristöä sekä siivosi rakennuksen sisätilat. Residenssi puolestaan herätti Konttorin henkiin vuosikymmenien hiljaiselon jälkeen. Konttori on uhkunut autiotalon tyhjyyttä jo pitkään. Residenssin tavoitteena oli useamman päivän työskentelyn ja olemisen avulla muuttaa rakennuksen tunnelma ja antaa sielllä vieraileville ihmisille vaikutelma vireästä ja eläväisestä talosta, niin kuin se oli 100 vuotta sitten. 

Residenssi huipentui kyläyhdistyksen järjestämään Illallinen Konttorilla -tapahtumaan, johon osallistui yli 50 ihmistä. Tapahtumassa yhdistyi immersiivinen tanssiperformanssi, jonka residenssitaiteilijat olivat luoneet tapahtumaa edeltävinä päivinä sekä piknik-tyyppinen illallinen, jonka jokainen osallistuja toi mukanaan. Osallistujat saapuivat paikalle joko soutamalla yhdessä Warjakansaaren ja sataman välille viritetyllä kapulalossilla taikka omilla veneillään. Vieraat ohjattiin Konttorille taianomaisen metsän läpi, jossa suuntaviittoina toimivat puunoksiin ripustetut hylätyt mekot. Tämä oli pieni muistutus vuonna 1907 sattuneesta traagisesta onnettomuudesta, jossa hukkui 20 Warjakansaaren sahalla työskennellyttä naista. Nuorin heistä oli vasta 8-vuotias. Konttorin pihalle saavuttaessa osa vieraista sai nauttia niskahieronnasta, käsityöläishetkistä, jalkojen pesusta juttelun ohella. Kaikkien saavuttua paikalle esitys varsinaisesti alkoi Konttorin terassilta ja se vei yleisön sisälle tutkimaan Konttori-rakennuksen sokkeloisia huoneita. Esitys poimuili eri huoneissa ja yleisö saattoi ajoittain löytää itsensä sen keskeltä. Tapahtuma päättyi Konttorin saliin, jossa vieraat saivat itse kattaa pöytänsä ja ruokailla yhdessä. Illan päätteeksi soudimme takaisin mantereelle kapulalossilla. 

Talkoiden, residenssin ja illallistapahtuman yhdisteleminen toimi todella hyvin. Ne tukivat ja täydensivät toinen toisiaan sekä loivat jatkumoa toiminnalle. Tästä onkin poikinut jo uusia ideoita laajemman ja pidempiaikaisen ART Warjakka kauden järjestämiseksi, jossa yhdistyisi taiteen tekeminen ja yhteisöllisyys eri tavoin tapahtumien, näyttelyiden, esitysten, festivaalien, työpajojen ja residenssien avulla. 

Vastaa