Arkistojen tutkija Ilkka

Hei!

Olen Ilkka, ja olen 30-vuotias neljännen vuoden historianopiskelija Oulun yliopistosta. Heinäkuussa 2020 olen työskennellyt TaikaBox ry:llä, ja työtehtäviäni ovat olleet Varjakan sahayhteisön historian tutkiminen sekä Varjakka Art Lab -taidetyöpajan videointi. Varjakkaan hain töihin, koska minua kiehtoi alueen ainutlaatuisuus ja historia.

Varjakan sahayhteisön historiaa olen tutkinut Kansalliskirjaston vanhojen digitoitujen lehtien kokoelman kautta sekä Kansallisarkistossa. Vanhojen lehtien kirjoitukset ovat avanneet oven kiehtovaan maailmaan, joka monin tavoin eroaa omastamme – ja joissain asioissa taas on hyvinkin samankaltainen. Aikakauden poliittiset jännitteet ovat selkeästi esillä lehdistössä, ja yksityisyydensuoja on tuntematon käsite, ja tämä tekee lehdistä historiallisten tarinoiden rikkaan aarreaitan. Monet tarinoista ovat unohdettuja, ja niiden tuominen esille rikastaa käsitystämme sahayhteisön arjesta. Lopuksi koostan löydetystä aineistosta tarinallisia kokonaisuuksia, jotka toimivat porttina sahayhteisön elämän hahmottamiseen.

Vaihtelua tutkimukseen toi videon kuvaaminen taidetyöpajalla. Säät olivat jokseenkin huonot koko viikon, mutta se ei lannistanut osanottajien intoa ja iloa, jonka seuraaminen kameran linssin läpi oli piristävää.

Työskentely sahayhteisön historian parissa on ollut erittäin mielekästä. Kieltolain aikaisen teollisuusyhteisön elämässä ovat esillä kaikki elämän sävyt kirkkaista tummimpiin. Aihe on imenyt mukaansa, ja työskentelypätkä on kulunut yhdessä hujauksessa. Erittäin mielekäs työkeikka.

Vastaa