MATKASI KOHTI OULU2026 KULTTUURIPÄÄKAUPUNKIVUOTTA ALKAA TÄÄLTÄ

Paikka: BusinessAsema & Startup Station (Hallituskatu 36, 90100 Oulu)
Aika: 30.5.2024 klo 18:00-20:30 

ENGLISH HERE

ILMOITTAUDU

Kukaan meistä ei tiennyt tarvitsevansa iPhonea, kunnes näimme sen. CULTUR€ – Matching with Busine$$ ei ole vain tapahtuma – se on alku tulevaisuuden ekosysteemille.

Tiedätkö, miten kulttuurin ja taiteen avulla voidaan tuottaa ja kasvattaa yritysten arvoa?

Yhteistyö kulttuurin ja luovien alojen kanssa luo uusia mahdollisuuksia kehittää yrityksesi liiketoimintaa, tuotteita ja palveluita. Se on myös oiva keino tavoittaa uusia asiakkaita. Yhteistyön avulla on helpompi luoda uusia innovaatioita kaikille yritystoiminnan osa-alueille: ekologiseen, taloudelliseen ja sosiaaliseen kestävään kehitykseen – henkilökunnan hyvinvointia ja tuottavuutta unohtamatta.

Nyt yritykselläsi on mahdollisuus saada kansainvälistä näkyvyyttä ja yhteistyöverkostoja kulttuurin parista. Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, ja silloin koko Euroopan huomio suuntautuu Ouluun. Oletko valmis?

CULTUR€ – Matching with Busine$$ -tilaisuudessa pääset tutustumaan muihin yhteistyötä etsiviin tahoihin, ja saat asiantuntijoiden apua yhteistyön rahoittamiseksi. Lisäksi pääset näkemään, miten muut yritykset ovat hyödyntäneet kulttuuripalveluita lisäarvon löytämiseen ja kasvattamiseen.

Tilaisuudessa pääset nauttimaan viihtyisästä chillout loungesta verkostoitumisen yhteydessä. Tapahtuman juontaa Radio Kalevan päätoimittaja Sini Salmirinne.

Sini Salmirinne on pitkän linjan toimittaja, jolla on ennen kaikkea intohimo radion tekemiseen. Sini luotsaa tällä hetkellä pohjoissuomalaista paikallisradiota Radio Kalevaa eli elää ammatillista unelmaa.

CULTUR€ – Matching with Busine$$ -tapahtuma on osa EU Dance Hack -hanketta, jota tukee EU Luova Eurooppa ja Oulu2026. Yhteistyökumppaneitamme ovat: TaikaBox Ry, BusinessOulu, Radio Kaleva, Osuuskunta A. Vipunen, Kaltio Creative, TAIKE Luova verkko. 

Sisältö

18:00 – 18:05 Demoesitys: Nextier, Bosch Sensortec, TaikaBox ry

18:05 – 19:20 Tervetuloa, Oulu2026, esimerkkejä maailmalta

18:20 – 18:30 Yhteistyön pitchausta

18:30 – 18:35 Yhteistyön ‘lämmittelyä’

18:35 – 19:00 Vapaata minglausta, esittelyjä ja klinikoita

19:00 – 19:10 Yhteistyön pitchausta

19:10 – 19:40 Paneelikeskustelu: Janne Viitamies (BusinessJyväskylä), Tamara Louis (UKI Arkkitehdit Oy / Oulun Nuorkauppakamari) ja Anna-Riikka Hirvonen (Oulun museo- ja tiedekeskus)

19:40 – 20:30 Vapaata minglausta + Chill Out Lounge

Pitchaus

Tapahtuman aikana voit pitchata löytääksesi yhteistyökumppaneita. Voit esitellä omaa tuotetta, palvelua tai vaikka uudenlaista taitoihisi pohjautuvaa yhteistyön muotoa. Sinulla on 2 minuuttia aikaa esitellä ehdotuksesi. Muista varata pitchaus etukäteen rekisteröinnin yhteydessä ja lyhyesti kuvailla aiheesi.

Klinikat

Tapahtumassa on tarjolla kahdenlaisia klinikoita: yksilösparrausta ja ryhmille suunnattuja klinikoita, joiden tavoitteena on tukea yhteistyöhankkeiden kehittämistä. Varaa sopiva klinikka rekisteröinnin yhteydessä. Valitsethan vain sellaiset klinikat, joihin oikeasti aiot saapua, jotta kaikki halukkaat mahtuvat mukaan.

Luovan verkon hankeklinikka (yksilöklinikka)

1) Ideasta hankkeeksi
Onko mielessäsi idea luovan alan vahvistamisesta tai ammattiosaamisen hyödyntämisestä uusilla aloilla, mutta et ole varma, miten edetä? Tule kokeilemaan erilaisia menetelmiä, jotka helpottavat idean muotoilua hankkeeksi.

2) Idean soveltuminen ESR+-rahoitukseen
Onko sinulla kirkas hankeidea, mutta mietit vielä, soveltuuko se ESR+-rahoitukseen? Tule keskustelemaan siitä, mitä tulee ottaa huomioon valtakunnallista tai alueellista ESR+-hakua ajatellen.

Klinikan vetäjä: Sofia-Charlotta Kakko (Luova verkko -hanke, Taike) sparraa luovien alojen osaajia hankeideoinnissa. Kakolla on 15 vuoden kokemus kulttuurialan ESR-hankkeiden vetämisestä, ja nyt hän toimii hankepäällikkönä Luovassa verkossa. Luova verkko koordinoi Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaamisen ESR+-teemaa. Rahoituksella vahvistetaan luovien alojen työllisyyttä ja osaamista sekä luovaa taloutta.

Luova ratkaisu – Miten esittelen ideani yritysrahoitushakemuksessa? (ryhmäklinikka)

Kenelle: Luovan alan yrityksille tai yrityksille, kenellä on luovia ideoita, joille haluaisi saada rahoitusta. Klinkalla saat esimerkkejä siitä, millaisiin kehittämis- tai rahoitustarpeisiin AVEK digidemo ja creademo, ELYn kehittämisavustus sekä Business Finlandin tempo kelpaavat. Klinikalla pääset keskustelemaan omista ideoistasi ja saat hyödyllisiä vinkkejä ajatusten sanallistamiseen rahoitushakemuksessa.  

Klinikan vetäjä: Katariina Imporanta on brändistrategi ja Kaltion Creativen toimitusjohtaja, joka haluaa edesauttaa uudenlaisen, luovaa ajattelua hyödyntävän bisneksen syntymistä. Katariinalla on pitkä kokemus erilaisten brändien ja luovien konseptien rakentamisesta, strategiatyöstä, monialaisesta liiketoiminnan kehittämisestä sekä rahoitusten hausta.

KeksintöKlinikka (ryhmä- ja yksilöklinikka)

Keksinnöt, luovat alat, taiteen tekeminen ja tieteellinen tutkimus saattavat ensi silmäyksellä näyttää hyvinkin eri asioilta. Niillä on kuitenkin vahvoja yhteisiä piirteitä, kuten innovaatio, luovuus, ongelmanratkaisu ja riskinotto. Kaikki nämä alat pyrkivät tuottamaan jotain uutta ja innovatiivista ja niiden tavoitteena on luoda jotain ennennäkemätöntä. Luovuus on niissä keskiössä, se ilmenee uusina ideoina, visioina ja ratkaisuina. Sekä keksinnöt, taide että tieteellinen tutkimus edellyttävät kykyä tunnistaa ja ratkaista ongelmia. Vaikka haasteet ovat erilaisia, on niiden ongelmanratkaisuprosessi samankaltainen. Näillä aloilla toimivia henkilöitä yhdistää myös rohkeus ottaa riskejä ja valmius kokeilla uusia, mahdottomaltakin tuntuvia lähestymistapoja ja hyväksymään epäonnistumisen mahdollisuus.

KeksintöKlinikka tulee avuksi silloin, kun tavoitteena on uuden idean hyödyntäminen liiketoiminnassa. KeksintöKlinikka tarjoaa inspiroivan yhteisökokemuksen sekä luottamuksellista neuvontaa uuden idean kaupallistamispolulla. Tuotteistamisessa ja kaupallistamispyrkimyksissä niin keksinnöissä kuin luovilla aloillakin on liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen, immateriaalioikeuksien suojaaminen, yhteistyökumppanien löytäminen ja mm. toimintaa turvaavat sopimukset.  

KeksintöKlinikka sisältää kaksi osa-aluetta

  • Osallistujille yhteinen, interaktiivinen tilaisuus, missä inspiroidutaan yhdessä uusien innovaatioiden kaupallistamismahdollisuuksista ja jaetaan tietoa mm. ideoiden suojauksesta, tarvittavista yhteistyöverkostoista sekä tiedonhankkimiskanavista. 
  • Kahdenkeskiset, luottamukselliset palaverit, joissa arvioidaan uuden idean kaupallistamis- ja suojausmahdollisuuksia idean yksityiskohtien perusteella. Asiantuntija-apua tarjoavat tekijän- ja teollisoikeuksiin perehtynyt patenttiasiamies sekä pitkän kokemuksen omaava innovaatioasiantuntija. Osallistujia suojaa asiantuntijoiden salassapitovelvoite, joten villeimpiäkin uusia ideoita voidaan pohtia luottamuksellisesti asiantuntijan kanssa.

Klinikan vetäjä: Jukka Berg on innovaatioasiantuntija ja keksijäyhteisö Osuuskunta A. Vipusen toimitusjohtaja, joka on inspiroinut ja sparrannut satoja keksijöitä ja innovatiivisia yrityksiä. Jukan erityisalaa ovat pk-yritysten IPR- ja liiketoimintastrategiat, rahoitussuunnittelu ja tuotteistukseen sekä kansainvälistymiseen liittyvät tehtävät. Jukalla on pitkä työkokemus liiketoiminnan kehityksen sekä tuotekehityksen ja -markkinoinnin kansainvälisistä tehtävistä.