MATKASI KOHTI OULU2026 KULTTUURIPÄÄKAUPUNKIVUOTTA ALKAA TÄÄLTÄ

Paikka: BusinessAsema & Startup Station (Hallituskatu 36, 90100 Oulu)
Aika: 30.5.2024 klo 18:00-20:30 

ENGLISH HERE

ILMOITTAUDU

Kukaan meistä ei tiennyt tarvitsevansa iPhonea, kunnes näimme sen. CULTUR€ – Matching with Busine$$ ei ole vain tapahtuma – se on alku tulevaisuuden ekosysteemille.

Tiedätkö, miten kulttuurin ja taiteen avulla voidaan tuottaa ja kasvattaa yritysten arvoa?

Yhteistyö kulttuurin ja luovien alojen kanssa luo uusia mahdollisuuksia kehittää yrityksesi liiketoimintaa, tuotteita ja palveluita. Se on myös oiva keino tavoittaa uusia asiakkaita. Yhteistyön avulla on helpompi luoda uusia innovaatioita kaikille yritystoiminnan osa-alueille: ekologiseen, taloudelliseen ja sosiaaliseen kestävään kehitykseen – henkilökunnan hyvinvointia ja tuottavuutta unohtamatta.

Nyt yritykselläsi on mahdollisuus saada kansainvälistä näkyvyyttä ja yhteistyöverkostoja kulttuurin parista. Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, ja silloin koko Euroopan huomio suuntautuu Ouluun. Oletko valmis?

CULTUR€ – Matching with Busine$$ -tilaisuudessa pääset tutustumaan muihin yhteistyötä etsiviin tahoihin, ja saat asiantuntijoiden apua yhteistyön rahoittamiseksi. Lisäksi pääset näkemään, miten muut yritykset ovat hyödyntäneet kulttuuripalveluita lisäarvon löytämiseen ja kasvattamiseen.

Tilaisuudessa pääset nauttimaan viihtyisästä chillout loungesta verkostoitumisen yhteydessä. Tapahtuman juontaa Radio Kalevan päätoimittaja Sini Salmirinne.

Sini Salmirinne on pitkän linjan toimittaja, jolla on ennen kaikkea intohimo radion tekemiseen. Sini luotsaa tällä hetkellä pohjoissuomalaista paikallisradiota Radio Kalevaa eli elää ammatillista unelmaa.

CULTUR€ – Matching with Busine$$ -tapahtuma on osa EU Dance Hack -hanketta, jota tukee EU Luova Eurooppa ja Oulu2026. Yhteistyökumppaneitamme ovat: TaikaBox Ry, BusinessOulu, Radio Kaleva, Osuuskunta A. Vipunen, Kaltio Creative, TAIKE Luova verkko. 

Sisältö

18:00 – 18:05 Demoesitys: Nextier, Bosch Sensortec, FabLab Oulu, TaikaBox ry

18:05 – 19:20 Tervetuloa, Oulu2026, esimerkkejä maailmalta

18:20 – 18:35 Yhteistyön pitchausta

18:35 – 18:40 Yhteistyön ‘lämmittelyä’

18:40 – 19:15 Vapaata minglausta, esittelyjä, klinikoita, kahvia/teetä ja pientä purtavaa

19:15 – 19:30 Yhteistyön pitchausta

19:30 – 20:00 Paneelikeskustelu: Tamara Louis (UKI Arkkitehdit Oy / Oulun Tervaporvarien Nuorkauppakamari), Anna-Riikka Hirvonen (Oulun museo- ja tiedekeskus), Pasi Jokinen (Vuo AI) ja Professori Marcos Katz (6G Flagship, Oulun Yliopisto)

20:00 – 20:30 Vapaata minglausta + Chill Out Lounge jatkot, jossa valotaide-kukka installaatio ja live musiikkia

Puhujat

Matleena Aarikallio työskentelee Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026-kokonaisuuden yritysyhteistyön kumppanuuspäällikkönä. Yritysten yhteiskuntavastuu ja kestävät liiketoimintamallit ovat hänelle sydäntä lähellä. Hän on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri sekä Executive Master of Business Administration.

Anna-Riikka Hirvonen työskentelee Oulun museo- ja tiedekeskuksen yleisötyönjohtajana, vastuualueina näyttelyt ja tapahtumat. Innostunut tällä hetkellä erityisesti projekteista, jotka liittyvät museo- ja tiedekeskuksen tilahankkeeseen ( mm Deep Space – tila), uusien sisältöjen kehittämiseen sekä 2026-ohjelmistossa mukana oleviin projekteihin.

Tamara Louis muutti Suomeen 2012 ja tällä hetkellä työskentelee arkkitehtisuunnittelijana Uki Arkkitehdillä. Hän on aktiivisesti mukana Nuorkauppakamaritoiminnassa ja seuraa uteliaasti erilaisia kulttuuritapahtumia ja projekteja Oulussa. 

Marcos Katz on professori Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen keskuksessa (CWC) ja myös 6G-lippulaivassa. Hän tutkii uusia kestävän kehityksen menetelmiä, kuten valon hyödyntämistä langattoman tiedonsiirron kehittämiseksi.

Pasi A. Jokinen on ADHD:lla varustautunut tosinörtti, joka on myös saavuttanut paljon. Hän on perustanut ohjelmistoyrityksen, johtanut laitteita valmistavaa startup-yritystä, toiminut pelifirman toimitusjohtajana, välittänyt monikansallisia sopimuksia kolmella mantereella, ja samanaikaisesti onnistunut säilyttämään hyvät ja vahvat suhteen molempiin lapsiinsa. Tällä hetkellä hän aikoo mullistaa käsitykset työelämän tasapainottamisesta uuden startup-yrityksensä Vuo AI:n avulla.

Pitchaus

Tapahtuman aikana voit pitchata löytääksesi yhteistyökumppaneita. Voit esitellä omaa tuotetta, palvelua tai vaikka uudenlaista taitoihisi pohjautuvaa yhteistyön muotoa. Sinulla on 2 minuuttia aikaa esitellä ehdotuksesi. Muista varata pitchaus etukäteen rekisteröinnin yhteydessä ja lyhyesti kuvailla aiheesi.

Klinikat

Tapahtumassa on tarjolla kahdenlaisia klinikoita: yksilösparrausta ja ryhmille suunnattuja klinikoita, joiden tavoitteena on tukea yhteistyöhankkeiden kehittämistä. Varaa sopiva klinikka rekisteröinnin yhteydessä. Valitsethan vain sellaiset klinikat, joihin oikeasti aiot saapua, jotta kaikki halukkaat mahtuvat mukaan.

Luovan verkon hankeklinikka (yksilöklinikka)

1) Ideasta hankkeeksi
Onko mielessäsi idea luovan alan vahvistamisesta tai ammattiosaamisen hyödyntämisestä uusilla aloilla, mutta et ole varma, miten edetä? Tule kokeilemaan erilaisia menetelmiä, jotka helpottavat idean muotoilua hankkeeksi.

2) Idean soveltuminen ESR+-rahoitukseen
Onko sinulla kirkas hankeidea, mutta mietit vielä, soveltuuko se ESR+-rahoitukseen? Tule keskustelemaan siitä, mitä tulee ottaa huomioon valtakunnallista tai alueellista ESR+-hakua ajatellen.

Klinikan vetäjä: Sofia-Charlotta Kakko (Luova verkko -hanke, Taike) sparraa luovien alojen osaajia hankeideoinnissa. Kakolla on 15 vuoden kokemus kulttuurialan ESR-hankkeiden vetämisestä, ja nyt hän toimii hankepäällikkönä Luovassa verkossa. Luova verkko koordinoi Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaamisen ESR+-teemaa. Rahoituksella vahvistetaan luovien alojen työllisyyttä ja osaamista sekä luovaa taloutta.

Luova ratkaisu – Miten esittelen ideani yritysrahoitushakemuksessa? (ryhmäklinikka)

Kenelle: Luovan alan yrityksille tai yrityksille, kenellä on luovia ideoita, joille haluaisi saada rahoitusta. Klinkalla saat esimerkkejä siitä, millaisiin kehittämis- tai rahoitustarpeisiin AVEK digidemo ja creademo, ELYn kehittämisavustus sekä Business Finlandin tempo kelpaavat. Klinikalla pääset keskustelemaan omista ideoistasi ja saat hyödyllisiä vinkkejä ajatusten sanallistamiseen rahoitushakemuksessa.  

Klinikan vetäjä: Katariina Imporanta on brändistrategi ja Kaltion Creativen toimitusjohtaja, joka haluaa edesauttaa uudenlaisen, luovaa ajattelua hyödyntävän bisneksen syntymistä. Katariinalla on pitkä kokemus erilaisten brändien ja luovien konseptien rakentamisesta, strategiatyöstä, monialaisesta liiketoiminnan kehittämisestä sekä rahoitusten hausta.

KeksintöKlinikka (ryhmä- ja yksilöklinikka)

Keksinnöt, luovat alat, taiteen tekeminen ja tieteellinen tutkimus saattavat ensi silmäyksellä näyttää hyvinkin eri asioilta. Niillä on kuitenkin vahvoja yhteisiä piirteitä, kuten innovaatio, luovuus, ongelmanratkaisu ja riskinotto. Kaikki nämä alat pyrkivät tuottamaan jotain uutta ja innovatiivista ja niiden tavoitteena on luoda jotain ennennäkemätöntä. Luovuus on niissä keskiössä, se ilmenee uusina ideoina, visioina ja ratkaisuina. Sekä keksinnöt, taide että tieteellinen tutkimus edellyttävät kykyä tunnistaa ja ratkaista ongelmia. Vaikka haasteet ovat erilaisia, on niiden ongelmanratkaisuprosessi samankaltainen. Näillä aloilla toimivia henkilöitä yhdistää myös rohkeus ottaa riskejä ja valmius kokeilla uusia, mahdottomaltakin tuntuvia lähestymistapoja ja hyväksymään epäonnistumisen mahdollisuus.

KeksintöKlinikka tulee avuksi silloin, kun tavoitteena on uuden idean hyödyntäminen liiketoiminnassa. KeksintöKlinikka tarjoaa inspiroivan yhteisökokemuksen sekä luottamuksellista neuvontaa uuden idean kaupallistamispolulla. Tuotteistamisessa ja kaupallistamispyrkimyksissä niin keksinnöissä kuin luovilla aloillakin on liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen, immateriaalioikeuksien suojaaminen, yhteistyökumppanien löytäminen ja mm. toimintaa turvaavat sopimukset.  

KeksintöKlinikka sisältää kaksi osa-aluetta

  • Osallistujille yhteinen, interaktiivinen tilaisuus, missä inspiroidutaan yhdessä uusien innovaatioiden kaupallistamismahdollisuuksista ja jaetaan tietoa mm. ideoiden suojauksesta, tarvittavista yhteistyöverkostoista sekä tiedonhankkimiskanavista. 
  • Kahdenkeskiset, luottamukselliset palaverit, joissa arvioidaan uuden idean kaupallistamis- ja suojausmahdollisuuksia idean yksityiskohtien perusteella. Asiantuntija-apua tarjoavat tekijän- ja teollisoikeuksiin perehtynyt patenttiasiamies sekä pitkän kokemuksen omaava innovaatioasiantuntija. Osallistujia suojaa asiantuntijoiden salassapitovelvoite, joten villeimpiäkin uusia ideoita voidaan pohtia luottamuksellisesti asiantuntijan kanssa.

Klinikan vetäjä: Jukka Berg on innovaatioasiantuntija ja keksijäyhteisö Osuuskunta A. Vipusen toimitusjohtaja, joka on inspiroinut ja sparrannut satoja keksijöitä ja innovatiivisia yrityksiä. Jukan erityisalaa ovat pk-yritysten IPR- ja liiketoimintastrategiat, rahoitussuunnittelu ja tuotteistukseen sekä kansainvälistymiseen liittyvät tehtävät. Jukalla on pitkä työkokemus liiketoiminnan kehityksen sekä tuotekehityksen ja -markkinoinnin kansainvälisistä tehtävistä.

Projektien esittelyt

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

OSMO HAKOSALO

Osmo Hakosalo on kansanmuusikko, yhteisömuusikko ja musiikkipedagogi. Hän työskentelee sisällöntuottajana ja musiikkipedagogian asiantuntijana Oulun seudun ammattikorkeakoulun KanTaMus-hankkeessa. Osmon kanteleensoitto perustuu vanhaan suomalaiseen perinteiseen soittotapaan, jossa musiikki luodaan soitettaessa, ja soittoa ohjaa enemmänkin äänimaisema kuin melodiat tai harmoniat. Osmo tekee TaikaBoxin kanssa yhteistyötä kanteletta ja vuorovaikutteista projisointia yhdistävään esittävään installaatioon.

GALLERIA MEHILÄINEN

Heinäkuussa 2019 perustettu Galleria Mehiläinen tarjoaa paikan taiteelle Lääkärikeskus Mehiläisessä, Oulun keskustassa. Galleria sijoittuu Lääkärikeskuksen 4. kerrokseen työterveys- ja fysioterapian käytäville ja aulatiloihin muodostaen sujuvasti kuljettavan taidekierroksen. Näyttelyiden kesto on 2kk. Taide tuottaa tutkitusti hyvinvointia. On tärkeää, että paikka jossa hoivataan, on myös itsessään hoivaava. Galleria Mehiläinen yhdistää taiteen osaksi hoivaa. Lääkärikeskuksen asiakkaita ja potilaita kehotetaan käymään tutkimusten välillä tai jälkeen Galleriassa taidevälipalalla. Taide kuuluu kaikille. Tuomme taidetta kaikkien saataville. Jokaisella on oikeus taiteen toteuttamiseen ja työnsä esille tuomiseen. Valitsemme galleriaan hoivaavaa, rakentavaa ja positiivisuutta synnyttävää taidetta. Tavoite on, että Gallerian näyttelyiden välillä on visuaalista kontrastia. Tilan tunnelma muuttuu taideteosten tunnelman mukaan. Galleriaan kutsutaan kokeneita taiteilijoita, aloittelijoita sekä taiteilijoita eri kohderyhmistä. Lisäksi vuosittain järjestetään Mehiläisen henkilökunnan monialainen; Voi hyvin! -taidenäyttely! Näyttelyitä koordinoi Muotoilutoimisto Aihiomo yhdessä Limingan taidekoulun sekä Mehiläisen taidetiimin kanssa.

KUKKAKAUPPA KANERVA

Kukkakauppa Kanerva on laadukasta oululaista käsityötä tekevä kivijalkamyymälä Oulun keskustassa. Kanerva tunnetaan erinomaisesta palvelusta, ammattitaidosta ja laadusta. Kukkien kautta olemme mukana asiakkaiden elämän kaikissa tilanteissa, niin iloissa kuin surussa. Järjestämme myös erilaisia kukkakursseja ja tapahtumia sekä yksityishenkilöille, että yrityksille. Toimitamme oman verkkokauppamme kautta kukat Ouluun ja lähialueille. Kansainvälisen Interflora-ketjun jäsenenä pystymme toimittamaan kukkia myös kaikkialle maailmaan.

KUDOS

Kulttuurin digitalisaation osaamiskeskus KUDOS -projekti on Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkien yhteiskehittämisen toimintamalli, jonka tavoitteena on kasvattaa kuntien kulttuuritoiminnan digikyvykkyyttä. Rakennamme osaamisverkostoa, jaamme tietoa sekä toteutamme kulttuuritoiminnan haasteisiin vastaavia, kulttuurin digitalisaation ketteriä kokeiluja kuntien välisinä yhteisprojekteina.

FINPEDA VIRTUAL SPACE

FVS on verkkopohjainen kokousalusta, jossa kävijät voivat vierailla samanaikaisesti virtuaaliympäristössä. Alustaa yleisesti käytetään opetukseen ja koulutukseen, mutta Finpeda ja TaikaBox tekevät yhteistyötä alustan laajentamiseksi esitys- ja galleriakäyttöön.

WORLD MUSIC SCHOOL AIR

Tuirassa sijaitseva Talo Store tullaan remontoimaan kestävän kehityksen mukaiseksi asumisen ja työskentelyn sekamuodoksi. Jokapäiväiset aktiviteetit ja asukkaiden vastuualueet jaetaan käyttämällä pelillisen yhteisasumisen digitaalista järjestelmää, ja rakennus sisältää tiloja, joissa voidaan jatkuvasti tehdä kulttuuria ja korjauksia, jotka puolestaan lisäävät alueen identiteettiä, osallistavuutta ja yhteisöllisyyttä. Talo Store tulee olemaan World Music School AIRin päämaja. AIR keskittyy opettamaan musiikkia ja esittäviä taitoja liittyen Ilmakitaransoiton MM-kilpailuihin. Projektia johtaa kansainvälisesti palkittu arkkitehti ja rakennusinsinööri, “Arkkitehtonisen Demokratian” vieraileva professori Pedro Aibéo, joka on myös perustaja ja toimitusjohtaja Gamified Cohousing Oy:ssä. Aibéo on myös muusikko, piirustuksenopettaja ja Lohjan kaupungin kaavoitusviraston varajäsen.

OULU UNIVERSITY FAB LAB

Fab Lab on pienen mittakaavan valmistava laboratorio, joka tarjoaa digitaalista valmistusta ja prototypoinnin palveluja. Joustavat ja yleensä tietokoneohjatut laitteistot kattavat mm. 3D-tulostuksen, laserleikkauksen, CNC-koneiden ja useiden sähköisten työkalujen valikoiman. Fab Labit saivat alkunsa MIT:ssa Yhdysvalloissa, ja pyrkivät tarjoamaan tasapäistävän työkaluvalikoimat niin harrastajille, opiskelijoille kuin ammattilaisillekin. Fab Labit ovat opetuksellisia, yrityksellisiä ja yhteisöllisiä keskittymiä, jossa luodaan, opitaan ja tehdään yhteistyötä monien eri projektien parissa. Gleb Bulygin on Oulun Fab Labin ohjaaja ja valmistaa myös itse asioita. Jokainen hänen projektinsa on mahdollisuus oppia uutta ja jakaa tulokset luovien ajattelijoiden yhteisön kanssa. Innovointi johtaa hänet usein erinäisiin kaninkoloihin ja loputtomaan kokeiluun uusimpien teknologioiden ja digitaalisen valmistuksen tekniikoiden parissa. Gleb tekee TaikaBoxin kanssa yhteistyötä puettavaa pehmeätä robotiikkaa hyödyntävän esityksen kehittämiseksi.

NEXTIER

Nextier on vuonna 2021 perustettu ohjelmistoalan yritys, joka tarjoaa laadukkaita ohjelmistokehitys- ja asiantuntijapalveluita. Asiantuntijamme ovat intohimoisia IT-alan moniosaajia runsaalla kokemuksella aina ohjelmoinnista ohjelmistoprojektien johtamiseen.

BOSCH SENSORTEC

Bosch Sensortec on johtava piensähkömekaanisten sensoriratkaisujen teknologiavalmistaja. Boschin sensoreita käytetään kulutustuotteissa maailmanlaajuisesti. Boschin Oulun toimisto tekee yhteistyötä Risto Anttilan johdolla Boschin sensorien uudelleenkoodauksesta Oulu Dance Hackia varten.